Stertulpen

Op de vier wandtegels staan stertulpen als centraal motief afgebeeld. Stertulpen waren de eerste tulpen die op Nederlandse tegels werden afgebeeld. Op een witte ondergrond zijn verder kleurrijke gestileerde bloemen en vruchten geschilderd: druiven, goudsbloemen en granaatappels (oranjeappels). De enkele tegel heeft een diagonaal decor met twee hoekmotieven: een kwartrozet en een kwartster. Bij samenvoeging van de vier tegels vormt zich in het midden een grote ster met daaromheen vier granaatappels. In dit genre vormen vier tegels een kwart van het patroon, dat dus in totaal zestien tegels telt. Het betreft hier dus een incompleet veld van vier tegels.

Onduidelijk is of het hier om zeventiende-eeuwse tegels gaat of om imitatietegels uit de Oudhollandse serie uit 1926 die geproduceerd werd door Tichelaar Makkum. De tegels werden in twee uitvoeringen in de handel gebracht als Imitatie Antieke Tegels: zonder en met haarscheuren. 

Detail informatie

Naam:Tegeltableau van stertulpen Inventarisnummer:NOM.24343-55 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Aardewerk
Stertulpen 1

Stertulpen