Welgesteld echtpaar 1850

Dit zijn de portretten van Klaas Brat (1787-1851) en zijn echtgenote Geertje Jongh Visser (1796-1863). Hij was stijfselmaker en mosterdfabrikant. Beide bedrijven had hij van zijn vader geërfd. Zijn portret laat zien hoe een man in de rijke kringen in de Zaanstreek rond 1850 gekleed ging. Klaas draagt een zwarte geklede das, geheel volgens de stadsmode van die tijd. Zijn kleding heeft geen streekgebonden kenmerken.

Geertje Jongh Visser was de dochter van de schout van Durgerdam. In tegenstelling tot haar man draagt zij wel streekgebonden kleding. Haar kleding straalt weelde uit: ze draagt een diamanten broche, een gouden oorijzer, zijnaalden en kapspelden met diamanten. Onder het kanten kraagje van de zijden jurk is een zijden dasje geknoopt. Dit Zaanse mutsje is sober; er is veel minder kant in verwerkt dan in de meer algemene Noord-Hollandse kap.

Het portret van het echtpaar is gemaakt door Berend Kunst. Als rondreizende portretschilder trok hij door Nederland en de omringende landen. Hij vereeuwigde talloze mannen en vrouwen uit de betere kringen. In 1850 was hij voor de derde keer in de Zaanstreek en schilderde het echtpaar Brat. 

Detail informatie

Naam:Portret, Zaanstreek Inventarisnummer:NOM.41155-71, NOM.41154-71 Vervaardiger:Berend Wierts Kunst Datering:1850 Plaats:Zaanstreek Materiaal:Canvas, hout
Welgesteld echtpaar 1850 1

Geertje Jongh Visser, Oostzaan


Welgesteld echtpaar 1850 2

Klaas Brat, Oostzaan