In en uit de rouw

Vroeger was het gebruikelijk om na de dood van een familielid een bepaalde tijd rouwkleding te dragen. In de streekdrachten is dit gebruik tot vandaag de dag blijven bestaan. 

Naaste familieleden van de overledene gaan eerst in de zware rouw, dan in de halve rouw en tot slot in lichte rouw. Hoe verder de verwantschap is, hoe lichter en korter de rouwtijd. In de meeste plaatsen draagt men voor het overlijden van de echtgenoot, ouders en kinderen enkele jaren rouwkleding. Vaak bestaat de rouw uit verschillende fasen van zwaar naar licht. Langzamerhand komt er dan weer meer kleur en/of versiering in de kleding.

Deze vrouw uit Princehage laat zien hoe zij in en uit de rouw gekleed is. Uit de rouw is de muts voorzien van een kroon. Ze draagt gouden sieraden en heeft om haar schouders een kleurige kasjmier omslagdoek. In de zware rouw draagt ze de muts zonder kroon. De gouden sieraden vervangt ze door doffe rouwsieraden van zwart been, git of ebbenhout. 

Detail informatie

Naam:Rouwkleding, Princehage Inventarisnummer:AA 26982, AA 26999 Vervaardiger:Fotograaf Nederlands Openluchtmuseum Datering:November 1950 Plaats:Princehage Materiaal:Fotopapier
In en uit de rouw 1

Uit de rouw


In en uit de rouw 2

In de rouw