Foto's Antje Dorresteijn in streekdracht, 1952

Antje Dorresteijn uit Soest is in 1952 gefotografeerd in drie verschillende kostuums: de werkdracht, de opknapdracht en de zondagse dracht. 

Werkkleding
Tijdens het werk draagt ze een zwarte rok en een zwart jak. Eroverheen heeft ze een blauw katoenen werkschort met bovenstuk. Op haar hoofd draagt ze alleen een zwarte ondermuts.

Opknappersgoed
Als het werk klaar is, verwisselt Antje Dorresteijn haar werkkleding voor opknappersgoed. Haar jak is gemaakt van een donkere roodbruine stof met een kort schootje. Bij dit kostuum draagt ze een eenvoudige muts, met de punten omhoog geslagen. Deze kwam in het Gooi aan het begin van de twintigste eeuw ook op andere plaatsen voor. Bij de opknapkleding draagt ze een bloedkoralen snoer met een gouden slot.

Zondagse dracht
Op zondag en bij speciale gelegenheden draagt ze de cornetmuts (muts met geplooide voorstrook, gedragen met een bandje onder de kin). Bij de uiteinden van de voorstrook zijn de mutsenbellen te zien. Over de bol en boven de achterstrook ligt een pastelkleurig zijden lint met ingeweven bloemen, het lintentuigje. Ze draagt hierbij een wollen lijf en rok van ouderwetse snit. Bij het zondagse kostuum worden meer sieraden gedragen. Haar ketting met kruis laat zien dat ze katholiek is. De zondagse kleding wordt meestal alleen naar de kerk gedragen en daarna gauw weer uitgedaan. Zo blijft de kleding heel lang mooi. 

Detail informatie

Naam:Foto's Antje Dorresteijn, 1952 Inventarisnummer:AA 32712, AA 32718, AA 32728 Vervaardiger:Fotograaf Nederlands Openluchtmuseum Datering:Juli 1952 Plaats:Soest Materiaal:Fotopapier
Foto's Antje Dorresteijn in streekdracht, 1952 1

Werkkleding


Foto's Antje Dorresteijn in streekdracht, 1952 2

Opknappersgoed


Foto's Antje Dorresteijn in streekdracht, 1952 3

Zondagse dracht