Foto klepbroek met broekstukken, Urk

Een klepbroek heeft een split op de plek waar nu de gulp zit. De split zit verborgen achter een brede klep. De Urker broeken sluiten nog altijd op deze manier. De klep wordt gesloten met twee kleine knopen. De split daaronder sluit met twee grote knopen die door een schakel met elkaar verbonden zijn: de broekstukken of stòkken. De man op de foto heeft bolle zilveren broekstukken.

Zilveren broekstukken voor de welgestelde man konden in opdracht vervaardigd worden. Deze grote broekstukken hebben een diameter van wel tien centimeter en zijn vervaardigd door P. Fabery de Jonge in Goes tussen 1871 en 1879. Ze werden in de eigen winkel verkocht, maar ook wel meegegeven aan 'kastjesmannen'. Deze kooplieden trokken met de sieraden in een kastje op hun rug langs de dorpen en boerderijen. Op kermissen werden, na een geslaagde oogst, goede zaken gedaan.

Wie geen geld had of werkkleding droeg, had eenvoudige knopen, bijvoorbeeld van hout. Voor knechten van boeren en losse arbeiders zullen de tinnen knopen een alternatief voor de zilveren broekstukken zijn geweest. Tin werd wel armeluiszilver genoemd.  

Detail informatie

Naam:Foto klepbroek met broekstukken, Urk Inventarisnummer:AA 166498 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Urk, Zuid-Beveland Materiaal:Fotopapier
Foto klepbroek met broekstukken, Urk 1

Man met zilveren broekstukken AA 166498


Foto klepbroek met broekstukken, Urk 2

Zilveren broekstukken, Zuid-Beveland HM.689


Foto klepbroek met broekstukken, Urk 3

Tinnen broeksknopen, Zuid-Beveland Z.24-64