Bunschoten-Spakenburger dracht, 1927

In Bunschoten-Spakenburg waren jongens en meisjes in de leeftijd van één tot vier jaar hetzelfde gekleed. Ze droegen een jurkje met een geruit schort. Alleen aan het katoenen mutsje, de klapmuts, was te zien dat het kind een jongetje was. Het tweede kind van links op de foto is dus een jongen. Een meisje had een satijnen muts met een dikke rand van wol op, de pluummuts.

Na het vierde levensjaar kreeg een jongen een miniatuurmannenpak aan en een meisje voor een groot gedeelte het vrouwenkostuum. Over de kraplap werd nog wel een kinderschort gedragen, een donkerblauw schort met geruit lijfje (op de foto het meisje links en het vierde kind). Als ze elf jaar was werd deze vervangen door het schort van de volwassen vrouw (het meisje rechts). Op haar veertiende liet het opzetten van de gehaakte muts de overgang naar de wereld van de volwassenen zien. 

Detail informatie

Naam:Bunschoten-Spakenburger dracht, 1927 Inventarisnummer:AA 45655 Vervaardiger:H. Berssenbrugge Datering:1927 Plaats:Bunschoten-Spakenburg Materiaal:Fotopapier
Bunschoten-Spakenburger dracht, 1927 1

Welk kind is de jongen?