Vrouw in Noord-Veluwse streekdracht

Nicolaas van der Waay (1855-1936) heeft hier een Noord-Veluwse vrouw afgebeeld in de kleding die zij draagt als zij naar de markt gaat. De hemdrok wordt bedekt door een kraplap. Alleen de mouwen van de hemdrok zijn zichtbaar. Die zijn daarom vaak van een duurdere stof gemaakt dan het lijfje. De kraplap is van sober gekleurde thibet, een mooie wollen stof. Aan de achterkant is de halsuitsnijding versierd met een stukje geborduurd galon. Bij deze opknapkleding wordt onder de gekleurde doek een licht gesteven witte kostuums onderdoek gedragen. De vrouw draagt in plaats van het oude Veluwse oorijzer het brede Kamper oorijzer over een zwart kapje. Dit was destijds een nieuwigheid, overgenomen uit de Kamper dracht. Het oorijzer wordt met een bandje op zijn plaats gehouden. Het heeft in dit geval, zonder bovenmuts, geen functie maar wordt als sieraad gedragen.

Nicolaas van der Waay volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Later was hij er lange tijd docent. Van der Waay was verantwoordelijk voor de allegorische afbeeldingen op de zijkanten van de Gouden Koets, het Nationaal Geschenk dat Wilhelmina in 1898 bij haar inhuldiging als koningin cadeau kreeg van de Nederlandse bevolking. 

Detail informatie

Naam:Afbeelding van vrouw in Noord-Veluwse streekdracht Inventarisnummer:PR.19824 Vervaardiger:Nicolaas van der Waay Datering:1855 - 1936 Plaats:Noord-Veluwe Materiaal:Papier
Vrouw in Noord-Veluwse streekdracht 1