Verzenddoos (1820-1860)

Deze spanen doos is gebruikt als verzenddoos, bijvoorbeeld van speelgoed, kaarsen, textiel of snoep. Op de deksel zitten acht resten zegellak. Aan de opschriften is te zien dat de doos daarna nog allerlei doelen heeft gediend: 'broodmandjes', '2 kandelaars' en 'ijsschep'. 

Technische details
Ovale spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers gekloofd naaldhout, vergaard met houten pennetjes. De overlap van de zijwanden is samengebonden met rotan. De bodem en de bovenzijde bestaan elk uit twee koud verlijmde delen. De randen van de bovenzijde zijn afgeschuind om het monteren in de zijwanden te vergemakkelijken. De contouren van de bodem en de bovenzijde zijn met potlood afgetekend op het hout, als hulplijn bij het uitsnijden. Op de deksel zitten acht resten zegellak. Te zien is dat een stuk papier of etiket is vastgedrukt in de nog vloeibare zegellak. 

Detail informatie

Naam:Verzenddoos (1820-1860) Inventarisnummer:NOM.49166-76 Vervaardiger:Onbekend Datering:1820-1860 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, rotan, zegellak
Verzenddoos (1820-1860) 1

Op de deksel resten van zegellak