Speelgoeddoos (1890-1930)

Lithografie, in 1796 uitgevonden door de Beierse Alois Senefelder (1771-1834), maakte prenten vanaf de vroege negentiende eeuw voor een veel groter deel van de bevolking betaalbaar. Vanaf die periode zijn er nog vrijwel uitsluitend spanen dozen met een litho gemaakt. Op deze doos is een litho te zien met een geitenherderinnetje, een jongetje met een met hout bepakte ezel en een jongetje die konijnen te eten geeft. De doos is gebruikt om speelgoed in op te sturen. De beschildering van deze doos bestaat uit een hemelsblauwe basis, nu groen door het vergelen van het slotvernis, en een rode rand met witte bies in de vorm van een bladrank. Op de zijwanden staat een rand met liggende bloemen geschilderd.  

Technische details
Ovalen, spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers naaldhout, vergaard met draadnagels. De overlap van de zijwanden is vastgeniet met ijzeren nietjes. Aan de binnenzijde van de wanden staan sporen van een transportmechanisme van een vlakbank. De contouren van de bovenzijde zijn op het hout aangegeven met een potloodlijn, als hulplijn bij het uitzagen. De randen van bodem en bovenzijde zijn niet afgeschuind, zoals dat bij oudere exemplaren wel het geval was. 

Detail informatie

Naam:Speelgoeddoos (1890-1930) Inventarisnummer:NOM.23842-55 Vervaardiger:Onbekend Datering:1890-1930 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, verf
Speelgoeddoos (1890-1930) 1

Litho met geitenherderinnetje