Speelgoeddoos (1880-1900)

De buitenkant van deze doos is groen gekleurd. Op de randen staat een roodbruine bies, afgezet met een witte. De zijden zijn beschilderd met een bloemenband. De ingekleurde litho op de deksel verbeeldt een molen aan het water met een bootje waarin twee personen zitten. De litho is omkaderd met een gele en rode bies. Deze doos is oorspronkelijk gebruikt als verpakkingsdoos van speelgoed. De doos staat namelijk afgebeeld in een catalogus uit 1833-1835 die het museum heeft teruggevonden.

Technische details
Ovale spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers gekloofd naaldhout, vergaard met draadnagels. De overlap van de zijwanden is verbonden door krammen van ijzerdraad. De bodem bestaat uit drie delen, de bovenzijde uit twee. De contouren van de bodem en de bovenzijde zijn op het hout met potlood aangegeven als hulplijn bij het uitsnijden. De randen van de bodem en van de bovenzijde zijn niet afgeschuind en de contouren zijn niet afgetekend. De litho is niet aan de binnenzijde van de deksel van lijm voorzien, zoals bij oudere exemplaren zeer gangbaar was. 

Detail informatie

Naam:Speelgoeddoos (1880-1900) Inventarisnummer:NOM.23844-55 Vervaardiger:Onbekend Datering:1880-1900 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, ijzer, verf
Speelgoeddoos (1880-1900) 1

Litho met molen aan het water