Speelgoeddoos (1860-1890)

Spanen dozen als deze werden door speelgoedfabrikanten uit Thüringen in Duitsland gebruikt als verpakkingsmateriaal van hun waren. In Nederland werden ze vervolgens hergebruikt om mutsen en kleinere kledingstukken in te bewaren. De doos is oranje gekleurd. Op de randen is een blauwe bies geschilderd, afgezet met een witte en een gele lijn. De zijden zijn beschilderd met bloemenband. De ingekleurde litho op de deksel verbeeldt een door een hond vergezelde herder met drie runderen. Onderlangs staat de handgeschreven tekst: 'Landmans Lust geeft wijnig Rust'.

Technische details
Ovale spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers gekloofd naaldhout, vergaard met houten pennetjes. De overlap van de zijwanden is samengebonden met rotan. De bodem en de bovenzijde bestaan elk uit twee koud verlijmde delen. De contouren van de bodem en de bovenzijde zijn op het hout met potlood aangegeven als hulplijn bij het uitsnijden. De randen van de bodem en van de bovenzijde zijn afgeschuind om het monteren in de zijwanden te vergemakkelijken. Op de onderzijde van de deksel zitten lijmresten van het inkwasten van de achterzijde van de litho. 

Detail informatie

Naam:Speelgoeddoos (1860-1890) Inventarisnummer:NOM.23843-55 Vervaardiger:Onbekend Datering:1860-1890 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, verf, rotan
Speelgoeddoos (1860-1890) 1

Litho van herder met hond