Speelgoeddoos (1840-1870)

Spanen dozen werden vaak intensief en steeds opnieuw gebruikt als opbergdoos. Daardoor hebben veel dozen zichtbare slijtagesporen. Deze doos is bijzonder gaaf bewaard gebleven. Op de deksel is een achtkantige litho gelijmd met daarop de afbeelding van twee kinderen die kippen voeren. De zijwanden van de deksel en doos zijn versierd met een bloemenband.

Technische details
Ovale spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers gekloofd naaldhout, vergaard met draadnagels. De overlap van de zijwanden is samengebonden met gespleten rotan. Het uiteinde van de zijwand is versierd met een keeprandje. De contouren van de bodem en de bovenzijde zijn op het hout aangegeven met een potloodlijn, als hulplijn bij het uitzagen. De randen van de bovenzijde en bodem zijn afgeschuind om het monteren in de zijwanden te vergemakkelijken. De litho is op de onderzijde van de deksel van lijm voorzien en daarna op de bovenzijde geplakt. 

Detail informatie

Naam:Speelgoeddoos (1840-1870) Inventarisnummer:NOM.34300-62 Vervaardiger:Onbekend Datering:1840-1870 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, verf, rotan
Speelgoeddoos (1840-1870) 1

Gaaf bewaard gebleven spanen doos