Spanen doos (1800-1820) met afbeelding musicerende man en vrouw

De buitenkant van deze spanen doos is oranje, met op de randen een blauwe bies, afgezet met een witte lijn. De zijden van de deksel en de doos zijn rondom beschilderd met een bloemenband. Op de deksel staat een afbeelding van een aan tafel zittende, musicerende man en vrouw. Hij heeft een cello of bas, zij een luit. Rondom de voorstelling staat de tekst: 'O RECHTE SINGER LUST, WO STIM UND SAITEN [darmsnaren] KLINGEN, UND UM DEN PREISS DER KUNST MAN SIEHET IN CONCERT'.

Technische details
Ovale spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers gekloofd naaldhout, vergaard met houten pennetjes. De overlap van de zijwanden is samengebonden met rotan. Het uiteinde is versierd met een groef en een keeprandje. De randen van de bodem en van de bovenzijde zijn afgeschuind om het monteren in de zijwanden te vergemakkelijken. 

Detail informatie

Naam:Spanen doos (1800-1820) met afbeelding musicerende man en vrouw Inventarisnummer:NOM.17286-53 Vervaardiger:Grainer Datering:1800-1820 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, verf, rotan
Spanen doos (1800-1820) met afbeelding musicerende man en vrouw 1

Musicerende man en vrouw