Huwelijksdoos (1760-1790)

Een spanen doos zoals deze werd gebruikt als geschenk tijdens een huwelijksaanzoek. Daarom staat op de deksel een afbeelding van een paartje: zij in een getailleerde klokvormige rok met waaier, hij in een knielange jas. Op de deksel staat verder een hart met het opschrift: 'Du allein solst meine sein'. Na het aanzoek werd de doos, in zowel Duitsland als Nederland, meestal gebruikt voor het opbergen van textiel, zoals mutsen, linten of kantjes. Deze doos is verder versierd met bloemmotieven, lijn- en blokwerk. 

Technische details
Ovale spanen doos met oversluitende deksel, geheel vervaardigd van perfect kwartiers gekloofd naaldhout, vergaard met houten pennetjes. De overlap van de zijwanden is samengebonden met rotan. Het uiteinde van de zijwanden is versierd met een groef en een keeprandje. De bodem en de bovenzijde bestaan uit drie koud verlijmde delen. De randen van de bodem zijn afgeschuind om het monteren in de zijwanden te vergemakkelijken. 

Detail informatie

Naam:Huwelijksdoos (1760-1790) Inventarisnummer:NOM.15511-52 Vervaardiger:Onbekend Datering:1760-1790 Plaats:Thüringen, Duitsland Materiaal:Naaldhout, rotan, verf
Huwelijksdoos (1760-1790) 1

Spanen doos bij een huwelijksaanzoek