Spinavonden

Tekening van een jonge boerin in de feestdracht van Nunspeet omstreeks 1850. Onder de tekening heeft Haasloop Wener een uitgebreide tekst geschreven. Het boerinnetje gaat ter spinning. Spinavonden waren op het platteland in verschillende streken gebruikelijk. Ze vonden plaats tijdens de wintermaanden en waren bedoeld als ontmoetingsmogelijkheid voor ongehuwde jongens en meisjes. Het is dan ook niet vreemd dat dit meisje daarvoor extra feestelijk gekleed is. De kipse is een grote luifelhoed van stro, gevoerd met een mooie stof. Haar regenkleed is een lange cape, die niet alleen bij regen, maar ook tegen de kou werd gedragen.

De prent met zwart-wit tekening is te vinden in De Volksvermaken van J. ter Gouw (Haarlem 1871) p. 409.  Het is een gewijzigde versie van een eerder verschenen houtgravure van E. Vermorcken, een Belg die van 1840 tot 1895 voor diverse tijdschriften werkte. 

Detail informatie

Naam:Aquarel jonge boerin Inventarisnummer:PR.9537 Vervaardiger:H.G. Haasloop Werner Datering:1842 - 1864 Plaats:Onbekend Materiaal:Papier
Spinavonden 1

Aquarel


Spinavonden 2

Houtgravure