Merklap cadeau

Door het maken van een merklap lieten vrouwen en meisjes zien hoe groot hun vaardigheid in handwerken was. De merklap werd vaak cadeau gedaan bij een huwelijk of geboorte. De initialen zijn van de maakster, het jaartal duidt meestal aan wanneer de merklap voltooid is.

Deze lap is geborduurd met wol in kruissteek en tapisserie. Langs alle zijden is een randmotief geborduurd. Dit wordt ook wel het 'lopende hond motief' genoemd. Aan de bovenkant staat het alfabet cursief in schrijfletters tot en met de letter S. Op dezelfde lijn staan de letters A tot en met G in kapitaal. Onder een versprongen kruissteekrandje staat weer een alfabet, ditmaal met 25 letters. De lap is verder symmetrisch van opzet met verschillende motiefjes. Behalve het tapisseriepatroon staan er op de merklap verschillende tafereeltjes: een huisje, een prieeltje, een zeilbootje, een buitenhuis, een kerkje, een hond en eendjes. In het midden staan de initialen ‘AK’ in een bloemenkrans. Aan weerszijden wordt de krans geflankeerd door twee bloempatroontjes en twee vlinders. Onderaan staat het jaartal 1844. Links tussen het tapisseriepatroon zijn de cijfers 1 tot en met 8 geborduurd en staat er nog een aantal onaffe kruisjes. 

Detail informatie

Naam:Geborduurde merklap Inventarisnummer:H.1-46 Vervaardiger:Onbekend Datering:1844 Plaats:Onbekend Materiaal:Katoen, wol
Merklap cadeau 1

Merklap