Lappendeken van zestienduizend lapjes

Deze lappendeken heeft een bovenzijde van bijna zestienduizend aan elkaar genaaide zeshoekjes. De hoekjes van 2,3 centimeter zijn van diverse soorten bedrukte katoen. De deken heeft een patroon dat het effect geeft van in elkaar overvloeiende kleuren vanuit het rode centrum. Dit patroon gaat mee met de zeshoekige vorm van de lapjes. Rondom het middenveld zijn rozetjes van elk zeven lapjes als een rand op een lichte achtergrond gegroepeerd. De buitenste rand, 25 centimeter breed, bestaat uit donkere en lichte driehoeken met in elke hoek een groot rozet. Het lapjeswerk is naar de achterzijde omgeslagen en met de voering gezoomd.

Restauratie
In de jaren zestig van de vorige eeuw is deze deken gerestaureerd en zijn de oorspronkelijke tussenvulling en effen rode voering vervangen door fiberfill en een rode gekeperde katoen. Het doorstikpatroon is zorgvuldig overgenomen en weer op de deken aangebracht. Dit patroon heeft een rand met gegolfde lijnen, een middenveld met een groot rozet met zestien blaadjes en in de hoeken hartvormige motieven overgaand in kwart cirkels. De overige tussenruimte is gevuld met schuine lijnen. 

Detail informatie

Naam:Lappendeken Inventarisnummer:TR.7.OV Vervaardiger:Onbekend Datering:Circa 1830 Plaats:Hoogeveen, Drenthe Materiaal:Katoen
Lappendeken van zestienduizend lapjes 1

Bovenzijde


Lappendeken van zestienduizend lapjes 2

Middenstuk