Deken met een bijzonder verhaal

De lappendeken die hier is afgebeeld is door Franse vluchtelingen aan het einde van de achttiende eeuw meegebracht naar Nederland. De deken had toen nog een bovenzijde van een gebloemde katoendruk. Deze deken was in schuine ruiten doorgestikt. Vroeg in de negentiende eeuw heeft ze een nieuwe bovenkant van lapjeswerk gekregen, bestaande uit driehoeken van bedrukte katoen, met rondom een rand van een gestreepte katoendruk uit Frankrijk van circa 1780. De tussenvulling is geweven wol en de achterzijde een met spikkeltjes bedrukt linnen.

De deken is altijd in dezelfde familie gebruikt en bewaard gebleven. Ze is één van de weinige dingen die destijds op de vlucht uit Frankrijk meegenomen kon worden. Uit piëteit is de deken altijd in de familie gebruikt en bewaard gebleven als de deken van de Franse overgrootmoeder, of over-overgrootmoeder. Bij slijtage werd de lappendeken steeds weer gerepareerd, zodat er stoffen uit deze hele bestaansperiode in verwerkt zijn. De deken is tot 1958 gebruikt in Aalten. 

Detail informatie

Naam:Lappendeken Inventarisnummer:N.5919 Vervaardiger:Onbekend Datering:1780 - 1945 Plaats:Frankrijk, Winterswijk, Arnhem Materiaal:Katoen, linnen, wol
Deken met een bijzonder verhaal 1

Bovenzijde