Quilts

Doorgestikte dekens komen in Nederland al in de middeleeuwen voor. Ze bestaan uit een bovenzijde uit één stuk stof, een tussenvulling en een voering. Vanaf 1775 zijn er ook lappendekens of quilts met een bovenzijde van lapjeswerk met geometrische vormen en combinaties hiervan. Ze hebben meestal een voering en soms een tussenvulling met doorstikwerk.

Nederlandse quilts verschillen van de Amerikaanse patchwork quilts. In de Verenigde Staten zouden de kolonisten uit bittere noodzaak dekens hebben vervaardigd van stofresten. In Nederland zijn de lappendekens juist gemaakt door of voor welgestelde mensen. Dat is duidelijk te zien aan het gebruik van kostbare stoffen. In de vroegste Nederlandse dekens is royaal gebruik gemaakt van sitsen uit de achttiende eeuw, die alleen de gegoede burgerij kon betalen.
 
Het museum bezit een grote collectie doorgestikte lappendekens. De dekens zijn verzameld om de gebruikte materialen, de keuze van de lapjes en de patronen in het doorstikwerk. Daarnaast maken de persoonlijke verhalen bij sommige van deze dekens het zeer de moeite waard om deze dekens te bewaren. 
Quilts