Papierknipkunst

Het Nederlands Openluchtmuseum is in het bezit van een representatieve collectie papierknipwerk, die in de loop der tijd in ons land is gemaakt.

Papierknippen is overal gedaan waar men de beschikking had over papier en een schaar of een mes. De oudste Nederlandse knipsels in de museumcollectie zijn gemaakt in de zeventiende eeuw. Aanvankelijk begon de gegoede stand met papierknippen, want zij beschikten als eersten over papier; later volgde de ‘gewone man’. Terwijl vroeger de mannen meer de schaar hanteerden, zijn het tegenwoordig vooral vrouwen.

De onderwerpen die men knipte zijn zeer divers: zomaar ter versiering, ter gelegenheid van een huwelijk, familiewapens, beroepen, politiek of knipkunst met betrekking tot het Oranjehuis. Ook de Bijbel was een belangrijke inspiratiebron. Het formaat van de knipsels varieert van een klein prentje tot de grootte van een krantenpagina. Voor knippers waren er vrijwel geen handleidingen of vaste patronen, zoals meisjes die gebruikten voor het borduren van merklappen. 

Papierknippen was een individuele bezigheid. Er was geen onderling contact tussen knippers; dat kwam pas na 1945. De variatie in Nederlands knipwerk is dus erg groot en ook wisselend van kunstzinnigheid. Naast een aantal voorbeelden van kunst zijn er veel mooie voorbeelden van volkskunst en kunstnijverheid. 
Papierknipkunst