Lutjepotje

Op initiatief van huisarts Dr. Posthumus uit Eenrum werd het eerste lutjepotje getimmerd. Zo werden de buitenhuisjes voor baby's genoemd. Dit werd gedaan door timmerbedrijf Lanting in Eenrum voor de kleinzoon van Lanting. Als eerste baby werd hij in de zomer van 1939 in een lutjepotje gelegd. Het 'babyhok' is een soort konijnenhok van hout op pootjes. Het dak is afgewerkt met zink en de deurtjes aan de voorkant met gaas.

Het babyhuisje werd in Noordwest-Groningen razend populair. In die tijd waren de meeste huizen kil en vochtig. Sommige kinderen waren hierdoor vaak ziek. Ook hadden de moeders meestal te weinig tijd om constant op hun kinderen te letten en een wandelingetje schoot er vaak bij in. Behalve plattelandsbaby's werden ook steeds meer baby's in kinderdagverblijven in een lutjepotje gelegd. Het kindje kan heerlijk buiten liggen in de gezonde buitenlucht, terwijl het volledig beschermd is. In tegenstelling tot een kindje dat in een kinderwagen buiten wordt gezet, kan niets het kind lastig vallen. Aangezien drie kanten dicht zijn (met een klein zijraampje), kan het kindje ook bij een stevige bries buiten liggen. Dan wordt het huisje met de rug naar de wind gezet. Desgewenst kan het ook met de voorkant naar de zon of juist van de zon af worden neergezet. Als het kindje groter wordt en niet meer de hele dag slaapt, kan het babyhokje ook worden gebruikt als box.  

Detail informatie

Naam:Lutjepotje Inventarisnummer:N.1 Vervaardiger:B. Zweep Datering:1944 Plaats:Veendam Materiaal:Hout, metaal, verf, polyester, nylon, zink
Lutjepotje 1

Lutjepotje