Kandeelkop

Kandeel drinken is een typisch Oudnederlands gebruik. Het woord ‘kandeel’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘caldellum’, wat ‘warm drankje’ betekent. Het gele drankje heeft een alcoholpercentage van 17% en lijkt een beetje op advocaat, vanwege de ingrediënten brandewijn en eieren. Kandeel wordt geserveerd in een glas of beker met een lepeltje, samen met een lange vinger, een kaneelbeschuitje of beschuit met muisjes. De drank wordt traditioneel lauw geserveerd.   In vroeger tijden werd kandeel zelfgemaakt; inmiddels is het ook kant-en-klaar te koop bij de slijter.

Kandeel is, net als kraamanijs, een traditionele kraamdrank. Kandeel wordt vanaf de zeventiende eeuw bij een kraamfeest geschonken. Volgens de traditie moet de vader de kandeel roeren met een pijpje kaneel, in aanwezigheid van de kraamvisite. De kraamheer draagt daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw. Het ritueel zou de boze geesten bij moeder en kind moeten verdrijven. Zeker is dat tot in het begin van de achttiende eeuw het bezoek de kandeel dronk uit één glas dat rondging. 

Detail informatie

Naam:Kandeelkop Inventarisnummer:NOM. 29670-59 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Porselein
Kandeelkop 1

Kandeelkop