Doopkleed

Witte doopdeken, bewerkt met Zaans stikwerk en een rand van Brussels kant. De deken is gemaakt voor de doop van Adriana van Dishoeck in 1746. Ze moet in opdracht zijn gemaakt. De heraldische wapens in het midden van het borduurwerk zijn die van haar vader A. P. van Dishoeck, heer van Outhuijzen en Domburg en haar moeder W. D. Nobelingh. Adriana is geboren op 6 februari 1746 in Vlissingen en overleed op 21 september 1785 in Middelburg.

Tegelijk met de toenemende populariteit van doorgestikte dekens werd gedurende de achttiende eeuw ook een ander soort doorgestikt wit linnengoed veel gebruikt. Dit was het zogenaamde Zaanlandse stikwerk, in de achttiende eeuw Marseille of Marselje genoemd. Het was een techniek die veel werd gebruikt voor kleding en babygoed, materiaal dat goed wasbaar moest zijn. Dit stikwerk werd op een andere manier gemaakt dan het gewone doorstikken of quilten. Bij deze techniek werden twee lagen katoenen of linnen stof op elkaar genaaid met stiksteken, rijgsteken of dubbele rijgsteken. Daarna werden de ontstane tussenruimtes opgevuld met een dikke katoenen draad of katoenpluksel, met behulp van een rijgnaald of een priem. Deze techniek was in de Provence, in Frankrijk, tot grote bloei gekomen en werd ook in Nederland nagevolgd.

De grond van de fraaie kant is een drochelgrond en die kwam bij de Brabantse kanten niet voor. Daarmee is de kant dus definitief Brussels. Brabantse en Brusselse kant overlappen elkaar, maar de Brabantse heeft een grond van Vlaamse ronde mazen. De tekening van deze kant is heel fraai en gedetailleerd uitgewerkt, met veel verfijnde en ingewikkelde siergronden en reliëf.  

Detail informatie

Naam:Doopkleed Inventarisnummer:N.33671 Vervaardiger:Onbekend Datering:1745 - 1746 Plaats:Frankrijk Materiaal:Linnen, kant
Doopkleed 1

Doopkleed


Doopkleed 2
Doopkleed 3
Doopkleed 4