Geboorte

Van de traditionele kraamtijd met tal van visites naar babyparty’s. In de twintigste eeuw hebben veel veranderingen plaatsgevonden op het gebied van geboorte. We bepalen tegenwoordig voor een groot deel zelf hoe de geboorte verloopt, thuis of in het ziekenhuis. Een kleurig geboortebord in de vorm van een groot beschuit, een Nijntje of met de naam van het pasgeboren kindje laat de wereld weten dat er een kindje geboren is. Er worden kaartjes, sms’jes en mailtjes verstuurd. We gaan op kraambezoek om de kleine welkom te heten en eten een beschuit met gekleurde muisjes. Roze muisjes bij een meisje en blauwe muisjes bij een jongetje.

Maar de cultuur verandert niet zonder de resten van een ander tijdperk na te laten. In de zeventiende eeuw was het in Friesland gebruikelijk dat de kraamvisite werd getrakteerd op boerenjongens. Deze drank, bestaande uit rozijnen op brandewijn, bevond zich in een brandewijnkom en met een gelegenheidslepel kon iedereen een schep nemen. Tegenwoordig wordt er een babyparty georganiseerd in de vorm van bijvoorbeeld een babyborrel met hapjes, een champagneparty of een High Tea. Eerder hingen de katoenen luiers over de vuurmand, dan wel in groten getale aan de waslijn te drogen. In de jaren 1950 maakte de wegwerpluier zijn entree. De veiligheidsspeld werd vervangen door plakstrips. De wollen gebreide kleertjes maakten plaats voor wasbare katoenen badstoffen hansopjes met drukknoopjes, die makkelijk aan- en uit te trekken waren.

Bij het Openluchtmuseum zijn voorwerpen rondom het thema geboorte goed vertegenwoordigd. Zoals in de collecties Kleden en Wonen: de uitzet, baker- en doopgoed, de wieg en de babyfoon. Maar ook binnen deelcollecties als memorabilia zijn veel voorwerpen, zoals dooppenningen, geboortelepels, herinneringskeramiek en merklappen gemaakt ter gelegenheid van geboorte. Op deze pagina is een selectie uit verschillende collecties te zien. 
Geboorte