Twee vrouwen en twee meisjes uit Nunspeet in opknapdracht

Twee vrouwen en twee meisjes uit Nunspeet in opknapdracht. Aan het begin van de twintigste eeuw werden in Nunspeet twee drachten, de oude en de nieuwe dracht, naast elkaar gedragen. Deze vrouwen en meisjes zijn gekleed in de oude dracht. Alleen hun hoofdtooi varieert. Het kleine meisje draagt een muts met een struisvogelveer, de 'poetse'. De muts draagt een meisje tot haar vijftiende jaar. Het grotere meisje draagt het oude, smalle Veluwse oorijzer over de tipmuts. De tweede vrouw links draagt het blote brede Kamper oorijzer. Daarbij trekt zij zondags de nieuwe dracht aan: een schootjak en een knipmuts. Zij draagt het oorijzer hier bij de oude dracht met het 'apenbuisje'. De vrouw links heeft de 'driestrokenmuts' op, een opknapmuts waarbij geen oorijzer wordt gedragen.

Van links naar rechts staan afgebeeld: Jentje Lokhorst-Vos, Marrigje Vlijm-Pap (geboren in 1882), Reintje Vlijm (geboren in 1906) en Evertje Vlijm (geboren in 1913). 

Detail informatie

Naam:Twee vrouwen en twee meisjes uit Nunspeet in opknapdracht Inventarisnummer:AA 79919 Vervaardiger:A.G. van Agtmaal Datering:1920 - 1930 Plaats:Nunspeet Materiaal:Fotopapier
Twee vrouwen en twee meisjes uit Nunspeet in opknapdracht 1