Feest

In april 2012 bestond het Nederlands Openluchtmuseum 100 jaar. Het was dus feest in het museum. Reden genoeg om een collectie op de website te wijden aan het thema feest.

Er zijn veel redenen om feest te vieren en feest is van alle tijden. Geboorte, verjaardag, huwelijk en jubileum zijn allemaal feestelijke gebeurtenissen die betrekking hebben op mensen. Bij al deze gebeurtenissen horen wensen, geschenken en feestelijke kleding, waarvan sommige bewaard zijn gebleven. Dit geldt niet alleen voor mooie en versierde voorwerpen, maar ook voor voorwerpen met een persoonlijk verhaal. Voor kinderen is de verjaardag het hoogtepunt van het jaar. Slingers worden opgehangen, al dan niet met vlaggetjes, en met ballonnen wordt de rest versierd. Dat de slinger of toeter er na veelvuldig gebruik wat gehavend uitziet, is dan ook niet zo verwonderlijk.

Nederland kent verschillende feestelijke tradities: denk aan carnaval, Koningsdag en Sara en Abraham wanneer iemand de leeftijd van 50 jaar bereikt. Internationaal is het sturen van felicitatiekaarten, het serveren van taart op een heugelijke dag en het zingen van liedjes; maar ook het vieren of stilstaan bij godsdienstige gebeurtenissen gebruikelijk. Sommige feestelijke tradities zijn in de loop der jaren onveranderlijk gebleven, zoals het ophangen van de mooimakersgoed op molens bij begrafenissen en feesten. Daarentegen hebben bijvoorbeeld de bruidsuikerzakjes een andere functie gekregen: waar ze vroeger door de bruid aan de gasten en kennissen werden geschonken om hen uit te nodigen voor het huwelijksfeest, worden ze vandaag de dag meegegeven aan de gasten als dank voor hun komst naar de bruiloft.

Hieronder is een selectie te zien van voorwerpen die te maken hebben met gebruiken en herinneringen rondom het thema feest. 
Feest