Collectie Held-Vissinga

In maart 2003 ontving het Nederlands Openluchtmuseum een schenking van zo’n 100 zwart-wit negatieven en ruim 350 kleurendia’s van de Parijse fotografe Annet Held-Vissinga.

Annet Vissinga werd in 1926 geboren in Steenwijk. In 1952 vertrok ze naar Parijs, waar ze haar carrière als fotograaf begon. In de beginjaren fotografeerde ze vooral moderne kunst. Na de geboorte van haar zoon verlegde ze het accent naar de wereld van kinderen. Daarna werkte ze voor verschillende gerenommeerde tijdschriften, zoals Elle Deco, Marie-Claire Maison, Homes and Garden, Casa Mia en Country Living. Met haar echtgenoot Jean-Francis Held maakte ze bovendien nieuwsreportages over de hele wereld.

Held-Vissinga heeft altijd een bijzondere band gehouden met haar geboorteland. In de jaren zestig en zeventig maakte ze verschillende fotoreportages van het leven in Nederland. Omstreeks 1960 schoot ze fotoreportages in Staphorst en Giethoorn. Omstreeks 1970 maakte ze enkele diaseries rond de voormalige Zuiderzee en in Zeeland en series van stoepen, hekken en theehuisjes langs de Vecht.

Hieronder staan zwart-wit negatieven die Held-Vissinga gemaakt heeft in Staphorst en Meppel. 
Collectie Held-Vissinga