Rotan woonkamer-ameublement

Het in de naoorlogse jaren zo karakteristieke rotan ameublement stamt grotendeels uit 1948. Het bestaat uit een eettafel met stoelen, een salontafel met twee fauteuils, een dressoir en twee schemerlampjes met buffelhuid kapjes die versierd zijn met wajangpoppen.

Rotan was populair in de moderne wijken gedurende de wederopbouw. Veel jonge gezinnen die deze meer op licht en lucht gebouwde woningen betrokken, kozen niet meer voor het donkerbruine ameublement van hun ouders maar voor rotan. Het was betaalbaar, licht en makkelijk te onderhouden.

Dit ameublement was echter niet van een jong gezin ten tijde van de wederopbouw, maar van een gezin dat op Java woonde. Dit type rotan meubilair stond daar op de veranda. In 1954 werd het gezin gerepatrieerd en nam het het rotan ameublement mee naar Nederland. Dat had voor moeder vooral een praktische reden. Het was lichter en duurzamer dan de massieve meubelen die zij op Java in huis hadden. Voor vader zat er een nostalgische reden achter; het rotan herinnerde hem aan zijn geliefde Indonesië. In 1957 breidden zij het ameublement uit met een rotan eetkamerset van de firma Rohé uit Noordwolde. 

Detail informatie

Naam:Rotan ameublement Inventarisnummer:N.31105 - N.31133 Vervaardiger:Firma Rohé Datering:1948 - 1957 Plaats:Noordwolde Materiaal:Rotan, glas, metaal
Rotan woonkamer-ameublement 1

Rotan woonkamer-ameublement