Oud-Hollandsch achterkamer-ameublement

Het 'Oud-Hollandsch' ameublement uit 1950 was van een Rijswijkse familie. Het stond in de achterkamer, waar men elke dag at, huiswerk maakte, een kaartje legde, radio luisterde en later ook TV keek. Het bestaat uit een eettafel, vier eetstoelen, een dressoir vol boeken, twee armstoelen, een rond tafeltje, een bergère en een TV-tafeltje. Het interieur was gecentreerd rond de lamp boven de tafel en de kolenkachel. Hier speelde zich heel het leven af. Boven was geen verwarming. Aan de schouw en op alle drie de tafels lagen Turkse geknoopte tapijten.

Het ameublement bestaat uit zware eiken meubels, afgewerkt met 'Old Finish', een techniek waarbij men het hout met een donkerbruine beits instreek en deze weer gedeeltelijk doorschuurde zodat er slijtplekken ontstonden. Deze meubelstijl was al voor de oorlog in zwang. Door de naoorlogse schaarste greep men in de beginjaren graag terug op de vooroorlogse degelijkheid. 

Detail informatie

Naam:'Oud-Hollandsch' ameublement Inventarisnummer:N.33710 - N.33727 Vervaardiger:Onbekend Datering:1950 - 1955 Plaats:Onbekend Materiaal:Eikenhout, vurenhout, hardhout, wasbeits, ijzer, multiplex, vernis, fluweel, jute
Oud-Hollandsch achterkamer-ameublement  1

'Oud-Hollandsch' ameublement