Loevestein woonkamer-ameublement

Het ameublement type Loevestein stamt uit 1942 en is het oudste van de vijf. Het bestaat uit een dressoir, een eettafel, zes stoelen waarvan twee armstoelen, boekensteunen en een drankenkastje. Het is gemaakt van hoge kwaliteit eikenhout en draagt heraldische schilden met groene en rode accenten. Het is vervaardigd door de Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS). Het type Loevestein was waarschijnlijk hun laatste productie.

Het bedrijf werd door de Duitsers ontmanteld en leeggeplunderd. De machines werden op transport gezet naar Duitsland. Na de oorlog ging UMS door onder de naam UMS-Pastoe. De vormgeving is gebaseerd op de gotiek en de Engelse “Jacobean style” die op zijn beurt weer was geïnspireerd door de Vlaamse barok. Deze zware robuuste ameublementen waren al in de jaren 1930 in zwang en werden gecombineerd met smeedijzeren kandelaars en kroonluchters. Ondanks de gotische vormen zijn in dit ameublement wel meubelplaat, fineer, triplex en nietjes verwerkt. Zo bleef het betaalbaar.

Het ameublement werd als uitzet bij V&D gekocht door een katholiek middenstandsgezin. In dit gezin werd veelal in de keuken gegeten. Alleen op speciale dagen zoals Pasen of Kerst werd er in de woonkamer op dit ameublement gegeten. Met de grote schoonmaak werden de meubels in de was gezet. Aan het terughoudende gebruik en het onderhoud heeft dit ameublement zijn goede conditie te danken. 

Detail informatie

Naam:Loevestein ameublement Inventarisnummer:N.26184 - N.26209 Vervaardiger:Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) Datering:1942 Plaats:Utrecht Materiaal:Eikenhout, gefineerd meubelplaat, triplex
Loevestein woonkamer-ameublement 1

Loevestein woonkamer-ameublement