Ameublement van UMS-Pastoe

Het vierde ameublement is door het museum zelf samengesteld en staat in één van de Tilburgse huisjes. Het weerspiegelt de modernisering in fabricage en wooncultuur vanaf 1950.

Het ensemble bestaat uit een eettafel, zes stoelen, een servieskast, een boekenkast en twee salontafels. De vormgeving van deze meubels sloot aan bij de naoorlogse woningen met grote ramen, licht en lucht. Bovendien waren de plafonds lager zodat veel van de ‘ouderwetse’ meubelen niet meer pasten. Het aanbod aan moderne strakke meubels was groot en het verschil in kwaliteit en prijs evenzo.

De kasten en stoelen in dit ensemble zijn vanaf 1955 gemaakt bij de firma Pastoe en ontworpen door Cees Braakman (1917-1995). Voorop stond een strakke vormgeving en lichte, rustige kleuren. Dat bevorderde het idee van licht en lucht in de woning. Pastoe probeerde zo efficiënt mogelijk te werken en maakte meubels uit zo min mogelijk onderdelen. Zo bestond het type stoelen SB 02 uit slechts vijf delen. 

Detail informatie

Naam:Ameublement van UMS-Pastoe Inventarisnummer:N.26002 - N.26006, N.26021, N.26022 Vervaardiger:Ontwerper Cees Braakman en fabrikant Pastoe Datering:1950 - 1955 Plaats:Onbekend Materiaal:Berkenhout, triplex, metaal
Ameublement van UMS-Pastoe 1
Ameublement van UMS-Pastoe 2
Ameublement van UMS-Pastoe 3
Ameublement van UMS-Pastoe 4