Canon van Nederland VO

Geschiedenis ervaren met hoofd, hart en handen: dat is waar het Nederlands Openluchtmuseum voor staat. De Canon van Nederland is de nieuwste presentatie die vanaf september in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is te zien. Deze indrukwekkende presentatie trakteert de bezoeker op de vijftig Canonvensters uit de Nederlandse geschiedenis. Alle zintuigen worden geprikkeld en we verbinden het heden met het verleden. Want wie zich in zijn verleden verdiept, leert zichzelf beter kennen. Dat is onze overtuiging.

Programma

Leerlingen van klas 1 en 2 HAVO/VWO kiezen op school een thema om de geschiedenis mee in te gaan. Ze kunnen kiezen uit: Oorlog en Strijd, Eten en Drinken, Sport en Spel, Beroemd, Berucht & Bijzonder. Aan de hand van dit thema reizen ze door de geschiedenis van Nederland en worden ze ‘expert’ in het gekozen onderwerp. De leerlingen doen onderzoek in de grote Canonpresentatie en buiten in het museumpark en maken als een reporter film-, foto- en audio-reportages. Alle bijdragen worden opgenomen in een ‘tv-programma’ – afhankelijk van het gekozen thema heeft dit de vorm van een journaal, een sportprogramma, een kookprogramma en een hart-van-Nederland-achtig shownieuws. Uiteindelijk is de som van al het onderzoek: de hele geschiedenis van Nederland gezien door de ogen van de leerlingen met verrassend resultaat! De uiteindelijke programma’s kunnen op school in de les bekeken worden.