Boeldag

Een boeldag is een Noord-Nederlands woord voor een openbare verkoping. Als iemand besluit zijn inventaris geheel of gedeeltelijk te verkopen, dan wordt met medewerking van een notaris een boeldag georganiseerd.

Alle spullen en ook het vee worden in porties, ‘kavels’, verdeeld. De notaris plaatst een aankondiging in de regionale kranten waarin plaats, dag en tijd van de boeldag worden aangekondigd. In de aankondiging staat óók welke spullen te koop zijn.

Een boeldag trekt veel mensen. Sommigen komen om te kopen, anderen bezoeken de boeldag als een uitje. Omdat er veel mensen worden verwacht, komen ook muzikanten, mensen die een attractie aanbieden zoals koekhakken of mensen met een kraampje met koffie of drank op een boeldag af. Soms loopt dat uit de hand, vandaar dat veel aankondigingen van een boeldag vermelden: ‘kramers en venters worden niet toegelaten’.

De notaris is tijdens de verkoping de veilingmeester. De bezoekers van de boeldag bieden op de kavels en de hoogste bieder wordt koper.