Ons Echte Goud - Nationale Museumweek

scheepswerf openluchtmuseum

Ons Echte Goud - Nationale Museumweek

Op de Marker scheepswerf uit 1885 werken de scheepstimmerlui hard  aan een nieuw pronkstuk: een kubboot. Dit scheepstype werd als volgboot gebruikt van botters bij de palingvisserij. Je ziet ze al op 17e eeuwse schilderijen
Voor deze boot worden kopieën gebruikt van historische mallen uit 1840 van de scheepswerf in Spakenburg. Generaties lang werd de traditionele bouwwijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van deze scheepsmallen, van vader op zoon doorgeven. De scheepjes werden, evenals de grotere vissersvaartuigen, ‘op het oog’ gebouwd.

Je staat met je neus bovenop de geschiedenis… in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Wat is er te doen tijdens de Nationale Museumweek in 2016
(Zaterdag en zondag - 16 & 17 en 23 & 24 april 2016)

Op zoek naar Ons Echte Goud
Enthousiaste deskundige rondleiders nemen je mee op ontdekking naar 'Ons Echte Goud'. Dat zijn niet altijd kostbare museumstukken, ook verhalen, ambachten of gebruiken vormen de Gouden Pronkstukken van het Openluchtmuseum. Ook vertellen de rondleiders allerlei wetenswaardigheden over onze historische gebouwen en het leven van de bewoners. (za 13.00 u en zo 11.00 en 13.00 uur)

FEEST! In Nederland
Elk weekend ben je welkom bij het project FEEST! In Nederland. Kinderen en hun ouders maken kennis met de feesten die we in Nederland vieren. Oude en nieuwe feesten, religieuze en andere feesten. Zo vieren we Pasen, Suikerfeest, Poerim, Chinees Nieuwjaar en Divali, maar ook Keti Koti en Bevrijdingsdag. Je versiert een kamer, leert een feestelijke dans en maakt (en proeft) hapjes. Aan de interactieve verhalentafel speel je het paasverhaal na, als een soort poppenkast 2.0.

Zaaipotjes maken
In de kas in de museumkwekerij maken we zaaipotjes. Het is lente, het land is geploegd en de bonen gezaaid. Zo zorg je ervoor dat je later in het jaar genoeg te eten hebt. Kinderen maken een papieren zaaipotje, vullen dat met aarde en een ‘heilige’ boon die ze thuis kunnen opkweken.