Openluchtmuseum verwerft vijf AIDS Memorial Quilts

Herdenken en aandacht vragen
De AIDS Memorial Quilt is in 1987 gestart als een internationale verzameling ‘naamvlaggen’, gemaakt ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden aan de gevolgen van AIDS. Elk quiltblok is 3.8 x 3.80 m groot en bestaat uit acht ‘naamvlaggen’ ter grootte van een grafsteen. Samen vormen ze één grote lappendeken.

De naamvlaggen zijn gemaakt door de vrienden en familie van de overledene en brengen een ode aan zijn of haar leven. Het tentoonstellen van de doeken op openbare plaatsen maakte de impact en omvang van de epidemie zichtbaar en vroeg aandacht voor de positie van minderheden in de samenleving.

Wereld Aids Dag
De vijf quiltblokken worden voorlopig zorgvuldig bewaard in het textieldepot van het Openluchtmuseum. Of en wanneer ze voor het publiek te zien zijn is op dit moment nog niet bekend. Wel zullen ze op Werteld Aids Dag - 1 december - als object van de maand voor het digitale voetlicht gebracht worden op de website van het Openluchtmuseum.

Met dank aan
De AIDS Memorial Quilts zijn aan het museum geschonken door de Stichting Namenproject en door het Drugspastoraat Amsterdam. Deze doeken zijn gegroepeerd naar een thema. De quilt van het Drugspastoraat is gemaakt bij het 20jarig bestaan in 2009. Hierop zijn de namen van 115 overleden cliënten vermeld; zij hadden veelal geen vrienden of familie die een naamvlag kon maken. De quilt is ontworpen door Stefan Silvestri en geweven door het Textielmuseum in Tilburg.

Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
Info: 026 – 3576111 | www.openluchtmuseum.nl | info@openluchtmuseum.

Op de foto VLNR Stefan Silvestri, Tonny Biesterveld, Jörn Wolters, Els Janssens (Stichting NAMENProject), Willem Bijleveld (Nederlands Openluchtmuseum), Nelly Versteeg en Ben Pannekoek (Drugspastoraat Amsterdam). (Fotograaf: Wim de Knegt)