Thema Maand van de Geschiedenis 2013: Vorst & Volk

Vorst & Volk
Het thema Vorst & Volk gaat over het Koninkrijk der Nederlanden en de Oranjes, maar ook over andere vorsten en leiders die Nederland gekend heeft. Wereldlijke vorsten en religieuze vorsten, vorsten uit de Romeinse tijd en vorsten uit de Opstand. Het gaat zowel over spanningsvelden tussen beide als over samenspel. Over historische objecten, archiefstukken, tradities en denkbeelden. Tijdens de Maand van de Geschiedenis bieden honderden deelnemende organisaties vanuit vele invalshoeken een frisse kijk op het thema Vorst & Volk.

Organisatie

Voor de tweede maal organiseert het Nederlands Openluchtmuseum de Maand van de Geschiedenis en het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis. Er wordt onder andere samengewerkt met de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en Nationaal Comité viering 200 jaar Koninkrijk. Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en Andere Tijden (NTR/VPRO).