Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis

Grootste historische evenement van Nederland

Het Nederlands Openluchtmuseum is al vijf jaar hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober 2016 staat het thema Grenzen centraal. We spoelen terug en ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. Zo ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen.

Trailer Maand van de Geschiedenis

Gratis activiteiten

In oktober komt de geschiedenis heel dichtbij. Door heel Nederland is er van alles te beleven. Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden er ruim 800 activiteiten door heel Nederland georganiseerd: van kinderactiviteiten, exclusieve rondleidingen, theatervoorstellingen, festivals tot bijzondere proeverijen. Veel van de activiteiten worden speciaal georganiseerd voor de Maand van de Geschiedenis en zijn ook nog eens gratis!

Programma

Deelnemende organisaties zijn nu volop bezig met de programmering. Vanaf 1 september maken we het programma van de Maand van de Geschiedenis bekend. Een ding is zeker: en staat ons een prachtige Maand van de Geschiedenis te wachten.

>> Bekijk alle activiteiten van het Openluchtmuseum speciaal voor de Maand van de Geschiedenis

Kom smokkelen in het Openluchtmuseum

In dit spannende smokkelspel komt jong en oud tot leven in de eeuwige strijd tussen de smokkelaars en de douaniers. Tijdens de eerste Wereldoorlog passeerde heel wat illegale smokkelwaar de Nederlands-Belgische grens. Niet alleen schaarse goederen werden gesmokkeld, maar ook mensen die liever in het neutrale Nederland wilden zijn. In het smokkelspel smokkel je met je hele gezin bloem, petroleum en zeep langs de douane. Je kunt voor weinig geld je smokkelwaar inkopen en als je het ongezien naar een andere smokkellocatie brengt, verdien je er geld mee. Als de douaniers je tegen houden, moet je misschien wel al je smokkelwaar inleveren. En als je ouder dan 12 bent, wordt je misschien zelfs gevangen gezet!

Het smokkelspel wordt gespeeld in de eerste twee weekenden van oktober en dagelijks tussen 15 en 30 oktober.

Samenwerken

Om de Maand van de Geschiedenis tot een succes te maken, werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met ruim 45 partnerorganisaties. Het Rijksmuseum is hoofdorganisator van de Nacht van de Geschiedenis, dé feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Het vfonds is hoofdinvesteerder van de Maand en de Nacht van de Geschiedenis. Daarnaast wordt de Maand van de Geschiedenis mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie.