Geiten

Men neemt aan dat onze huisgeit een wilde soort geit, de Bezoargeit, als voorouder heeft. De geit en het schaap waren de eerste herkauwers die door de mens werden gedomesticeerd. Dit gebeurde ongeveer 10.000 jaar geleden in het gebied waar nu Iran en Irak liggen.

In Nederland arriveerden de eerste geiten waarschijnlijk omstreeks 5300 v. Chr. Ze maakten deel uit van de veestapel van de eerste boerennederzettingen in Zuid-Limburg. Van daaruit heeft de geit zich over heel Nederland verspreid. Op oude Nederlandse schilderijen zijn meestal wel een paar geiten bij een boerderij te zien. Ze zijn dan afgebeeld in de buurt van spelende kinderen of voor een bokkenkar.

Geiten zijn niet kieskeurig. Ze eten behalve gras ook takjes, struiken en allerlei andere planten. Op schrale gronden waar geen koeien gehouden kunnen worden, kunnen geiten zich wel redden. De geit zorgt ook voor melk en vlees.

In het Nederlands Openluchtmuseum wonen Nederlandse landgeiten, een ras dat in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw nog bijna was verdwenen.