OBJEKTSAMMLUNG

Collectie van het Openluchtmuseum

BESONDERE SAMMLUNGEN AUFBEWAHRT

Die Sammlung des Holland Erlebnismuseums umfasst ungefähr 152.000 Objekte, darunter Bauernwagen, Wohntextilien, regionale Trachten und Spielzeug. Ein Teil davon ist im Museumpark zu sehen, aber der weitaus größte Teil ist im Depot eingelagert.
Diese Sammlung wurde nicht an einem Tag zusammengetragen. Schon seit über hundert Jahren erwerben Mitarbeiter des Museums Objekte im Rahmen von Feldarbeit, Studien und Angeboten. So entstanden und entstehen Sammlungen, in denen die niederländische Art zu leben und zu arbeiten eingefangen ist. Gemeinsam bilden diese Gegenstände das Gedächtnis des Alltags. Sie rufen Emotionen und Reaktionen hervor und fordern dazu heraus, ihren Gebrauch und ihre Herkunft näher zu untersuchen.

Das Museum besitzt eine umfassende dokumentarische Sammlung, die Bücher, Zeitschriften, Fotos, Filme und Dias umfasst. Im Moment wird intensiv an der Präsentation unserer Sammlung auf dieser Website gearbeitet. Ab Mitte 2017 können Sie sich hier ungefähr 20.000 Objekte ansehen. Bis dann finden Sie einen Teil unserer digitalisierten Sammlung an diesen Stellen: Collectie Gelderland, Modemuze, Digitale Collectie Nederland und Europeana Fashion.

Object van de maand rij 3

Bouwvakkershelm

September 2017: Bouwvakkershelm

Bakeliet is de eerste kunststof die wereldwijd het dagelijks leven gaat beïnvloeden.

Dorsrol in het Openluchtmuseum

Augustus 2017: Dorsrol

Een boer wil bij een aantal van zijn gewassen graag de zaden scheiden van de gedroogde plant. Het losmaken van de zaden uit de gedroogde plant heet dorsen.

Knipselalbum

Juli 2017: Knipselalbum

Dit album bevat ongeveer veertig pagina's met ingekleurde papierknipsels, uitgeknipte etsen, schilderingen en tekeningen.

Object van de maand rij 2

Zilveren uierpen

Juni 2017: uierpen

In 1924 kreeg het Nederlands Openluchtmuseum deze tepelcanule, ook wel uierpen genoemd, van een vrouw uit het chique Haagse Bezuidenhout.

Bordspel: reizen door de vijf werelddelen

Mei 2017: bordspel

Voor het tijdperk van radio en televisie vernamen de meeste mensen informatie over andere volkeren op kermissen en markten. Een minder bekende informatiebron waren gezelschapsspellen.

Maquette fietsenwinkel

April 2017: maquette

“Ik ga voor mijn kleinkinderen een poppenhuis maken!” denkt Nel Merlijn. Haar broer Alphons is bedreven in maquettebouw. Samen gaan ze het avontuur aan.

Object van de maand rij 1

Bloembolglas

Maart 2017: bloembolglas

In menig interieur staan met bloembollen gevulde glazen in de winter in het zicht van de bewoners. De een wil een bloeiende hyacint met de kerstdagen en een ander wil dat een bol begin april uitkomt.

Waterketel

Februari 2017: waterketel

In 2014 is ons museum benaderd door de eigenaren van herenkapperszaak Jacobs in Nijmegen. Ze besloten de zaak te sluiten en waren in het bezit van enkele voorwerpen die wellicht interessant zouden zijn voor het museum.

Zwavelstokjes

Januari 2017: zwavelstokjes

Al in 577 bestaan er in China zwavelstokjes. Na 1530 duiken zwavelstokjes ook in Europa op. In de achttiende en vroege negentiende eeuw worden ze meestal gemaakt van hennepstelen, aan beide zijden gedoopt in gesmolten zwavel.