De Scheepswerf

De Scheepswerf

Henk van Halteren – Werfbaas

“Het mooie aan het bouwen van een boot op traditionele wijze vind ik dat je het een beetje kunt zien als beeldhouwen. Je begint te hakken en het moet iets moois worden. Wij bouwen de schepen op het oog, we kijken naar de mooie lijnen en of de verhoudingen kloppen. Dat vind ik het mooie van ons vak, dat je scheppend bezig bent. Geen één boot is hetzelfde.”

Een kijkje achter de schermen bij de afdeling Presenteren

Plek binnen het museum
De scheepswerf is onderdeel van de afdeling Presenteren wat betekent dat de medewerkers de museumbezoekers terug in de tijd nemen naar 1885 en ze een kijkje geven in de bedrijvigheid van de scheepswerf van toen. In de scheepswerf worden op dit moment bestaande bootjes onderhouden, maar in de toekomst zullen er ook weer nieuwe bootjes gebouwd worden. De scheepstimmerlieden van de scheepswerf zijn dagelijks bezig bootonderdelen te repareren of opnieuw te maken, geheel op traditionele manier.

Het team
Het scheepswerfteam bestaat uit tien vrijwilligers en drie betaalde krachten.  Op de scheepswerf wordt niet alleen gebouwd, maar komen ook geïnteresseerde bezoekers langs die graag willen weten wat er allemaal gebeurt. De scheepstimmerlieden zijn dus niet alleen handig met hun handen maar vertellen de bezoekers ook historische verhalen en leggen uit waar ze mee bezig zijn.

Een dag uit het leven van Henk van Halteren

Scheepswerf
Henk: “We beginnen elke dag met de briefing en om 10 uur gaan de deuren van de scheepwerf open.” Henk is sinds juni 2015 in dienst van het museum en neemt de tijd de werknemers en vrijwilligers van de scheepswerf wat beter te leren kennen. Daarnaast stuurt hij de scheepswerfmannen aan en hoopt hij in de toekomst nog wat leuke projecten te kunnen starten op de werf. Henk: “We gaan kleine scheepjes bouwen, voorlopig is het idee een kubboot van 5,10m te gaan maken, dat is een rond bootje. Eigenlijk wil ik er naartoe om elk jaar een bootje te bouwen. Zo blijft er altijd bedrijvigheid op de scheepswerf en kunnen we echt ergens aan werken. Dan kan ik ook mijn kennis overdragen.” Aan het eind van de dag wordt de scheepswerf opgeruimd en aangeveegd en sluiten de mannen de werf om 17.00 uur.

Ervaringen delen
Henk heeft nog geen favoriet plekje in het museum, hij heeft nog niet de tijd gehad om ons museum van top tot teen te bekijken. Hij blijft daarom in zijn favorietenkeuze nog even veilig bij de scheepswerf. Henk: “Een elektrische boormachine, een kettingzaag en stationaire machines zijn niet aanwezig en dat vind ik ook wel weer erg leuk. Ik moet een plank weer helemaal met de hand uitzagen, want hoe lang je er over doet maakt niet uit. In het museum ga je weer terug in de tijd en het opnieuw gebruiken van die oude technieken, dat is weer leuk!"

Leer de organisatie kennen

Elke maandag plaatsen we een persoonlijk verhaal van een medewerker uit de organisatie.
Lees meer verhalen