Bouwvakken

Bouwvakken

Rian Hofs - schilder

Rian HofsVan alle historische gebouwen in het museum wordt van het dak tot de fundering een onderhoudsplan bijgehouden. Rian Hofs is schilder en vertelt over de verzorging van de vloer van het Zeeuwse kerkje: “Daar lopen duizenden mensen overheen. Eerst geef ik hem een sopje zodat hij helemaal schoon is en dan zet ik hem in de olie, dan ziet hij er toch weer mooi uit! Ja daar kan ik echt van genieten.”

Een kijkje achter de schermen bij de afdeling bouwvakken

Afdeling bouwvakkenPlek binnen museum
In het museum staan tientallen historische gebouwen, je staat er misschien niet bij stil maar ook deze gebouwen hebben zo af en toe een opknapbeurt nodig. De afdeling Bouwvakken houdt daarom een oogje in het zeil en repareert of restaureert waar nodig. 

Van alle gebouwen wordt een onderhoudsplan bijgehouden in het computersysteem, van het dak tot in de fundering. Er wordt regulier planmatig onderhoud uitgevoerd volgens een inspectie van monumentenwacht Gelderland en werkzaamheden die we zelf waarnemen. De medewerkers van de afdeling Bouwvakken, en daar waar nodig externen, voeren de restauratiewerkzaamheden uit. Elk project heeft een medewerker als aanspreekpunt en die maakt een restauratieverslag. Hierin wordt de voortgang beschreven en voor de volledigheid worden er ook detailfoto´s aan toegevoegd. Ook wordt bijgehouden welk materiaal gebruikt wordt en welke kleurnummers de verven hebben. Soms moet het verfwerk dan eerst gewassen worden om goed te kunnen zien of het nog in goede conditie is. Iedere schilder heeft elk jaar zo zijn eigen 6 a 7 gebouwen onder zijn hoede. Deze cyclus herhaalt zich zo om de 4 a 5 jaar.

Twee keer per jaar wordt het museum voor een aantal weken een wandelpark, de museale gebouwen en horecagelegenheden zijn dan dicht. In deze periodes wordt het grote opknapwerk gedaan. Tijdens het zomer- en winterseizoen waarin alles weer te bezoeken is worden vooral de kleine onderhoudsklusjes gedaan zodat de bezoeker niet in de weggelopen wordt. Er zijn verschillende werkplaatsen in het museum, zo is er een grote werkplaats bij het kantoorgebouw en wordt er veel gewerkt in de loods bij Varik.

Het team
Het team bestaat uit twee schilders, vijf timmerlieden en twee medewerkers van de werkplaats Presikhaaf.

Een dag uit het leven van Rian Hofs, Schilder
Rian: “Zoals ik al zei heb ik zo mijn eigen gebouwtjes waar ik voor zorg, een gebouw wat veel te leiden heeft is bijvoorbeeld het Zeeuwse kerkje en dan bedoel ik vooral de vloer. Daar lopen duizenden mensen overheen. Eerst geef ik hem een sopje zodat hij helemaal schoon is en dan zet ik hem in de olie, dan ziet hij er toch weer mooi uit! Ja daar kan ik echt van genieten.”

Ervaringen delen
Varik is volgens Rian het mooiste plekje in het museum. “Het is een boerderij die leeft, er staan fruitbomen in de tuin, er wordt gekookt en je kunt er als bezoeker een kopje koffie komen drinken. Ik zou er zelf wel kunnen wonen, het is daar altijd zo gezellig net alsof je op visite komt.”

“Ik houd wel van geschiedenis, als het maar oud is dan interesseert het me. Dat vind ik ook het leukste aan mijn werk, oude gebouwen weer terugbrengen in de originele staat. Niet al het schilderwerk hoeft mooi en spiegelglad te zijn, elk gebouw heeft zo zijn eigen uitstraling. Neem nou de koopmanswoning, daar zat iemand vroeger de hele dag geld te tellen, die kon een schilder betalen dus dat moet ik dan zo glad schilderen dat de vliegen de nek erover breken. Een ander gebouw mag bijvoorbeeld dan juist een beetje slordig geschilderd worden, dat geeft het een authentieke uitstraling. Zo heeft elk gebouw wel iets bijzonders.” “Het is ook heel dankbaar werk, ik krijg vaak complimentjes over dat het gebouw er zo mooi uit ziet als ik aan het schilderen ben, dat maakt mijn werk nog een stukje leuker dan het al is.”

Leer de organisatie kennen

Elke maandag plaatsen we een persoonlijk verhaal van een medewerker uit de organisatie.
>> Lees meer verhalen