Beveiliging

Beveiliging

Nanja Willemsen - beveiliger

"Het leukst aan mijn werk vind ik de omgeving. Het beveiligen van het Openluchtmuseum is veel dynamischer dan een kantoorgebouw. Je hebt te maken met objectbeveiliging, evenementbeveiliging, winkelbeveiliging en alarmopvolgingen.”

Een kijkje achter de schermen bij de afdeling Beveiliging

Nanja WillemsenPlek binnen het museum
De afdeling Beveiliging is verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers, medewerkers en de hele collectie. Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, worden dagelijks diverse controlerondes gedaan. Zo wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd op scheve planken of losliggende stenen. Bezoekers zouden erover kunnen struikelen. De beveiliging geeft dit door aan de verantwoordelijke afdeling zodat het direct verholpen kan worden. Ook zijn er wel eens evenementen in het museum. De afdeling Beveiliging is dan onder andere verantwoordelijk voor een goede doorstroom van de mensen. Daarnaast wordt gecontroleerd of alle wegen toegankelijk zijn voor hulpdiensten. Naast de veiligheid van de bezoekers, is de afdeling er ook voor de veiligheid van de medewerkers. Zo wordt erop toegezien dat de nooduitgangbordjes duidelijk zichtbaar en verlicht zijn, en dat de brandblussers bereikbaar zijn. Het museumpark zelf en de gebouwen worden ook na sluitingstijd gecontroleerd. De beveiliging is verantwoordelijk voor de alarmopvolgingen van zowel brand als inbraak. Wanneer een EHBO incident zich voordoet wordt de beveiliging altijd gevraagd te assisteren en indien nodig worden de hulpdiensten door de beveiliging opgevangen om ze over het terrein naar de juiste plek te begeleiden. Het museum wordt overigens ook bewaakt door camera’s. Deze beelden worden nauwlettend in de gaten gehouden in de meldkamer. De meldkamer is het crisiscentrum van het museum, hier komen alle ongeregeldheden binnen via portofoonverkeer dan wel telefonisch. Wanneer er bijvoorbeeld een kindje vermist is in het park zal er vanuit de meldkamer een oproep gedaan worden naar alle portofoons op het park om het kindje zo snel mogelijk weer met de ouders te herenigen.

Het team
De afdeling Beveiliging telt in totaal 15 personen. Het beveiligersvak is al lang niet meer alleen voor mannen. Bij het Openluchtmuseum werken vier vrouwen op deze afdeling. Iedereen heeft dezelfde taken en is verantwoordelijk voor het hele museum. Er is 24 uur beveiliging waardoor iedereen wisselende diensten heeft. Voordat de volgende dienst begint, is er altijd een overdracht van de vorige shift.

Een dag uit het leven van Nanja Willemsen, Beveiliger

Nanja: “Na de dienstoverdracht begin ik meestal de dag met het checken van mijn mail, agenda en het lezen van het overdrachtsrapport. Dan ga ik toezicht houden in het park. Ik kijk bijvoorbeeld of externe bedrijven die bij ons aan het werk zijn, veilig werken en onze regels naleven. Ook kijk ik of ze de wegen vrijhouden voor de hulpdiensten. Als ik overdag in het park loop dan ben ik duidelijk herkenbaar voor de bezoekers en er wordt dan ook regelmatig wat gevraagd, zoals de weg naar een bepaald gebouw. Na sluitingstijd inspecteer ik alle gebouwen en in de meldkamer controleer ik of alle sleutels, dagpassen en ontheffingsborden zijn ingeleverd. Ontheffingsborden zijn voor externe bedrijven die met hun voertuig op het museumterrein moeten zijn voor werkzaamheden. Op de bordjes  staan de regels van vervoer op het terrein.”

Ervaringen delen
De hele groene route is volgens Nanja het mooiste plekje in het museum. “Van Freia naar Hoogmade, loopt een smal pad, door een gedeelte onbebouwd bos. Dat vind ik erg mooi.” “Ik kan ook genieten van de dieren die ik tegenkom. Als ik in de ochtend mijn ronde doe, kom ik dassen, hertjes, vossen en konijnen tegen. En nu het weer eerder licht is hoor ik een heel vogelorkest. Dat is heel bijzonder.”

Leer de organisatie kennen

Elke maandag plaatsen we een persoonlijk verhaal van een medewerker uit de organisatie.
>> Lees meer verhalen