Nieuws

Kies een categorie:
Openluchtmuseum ontvangt € 707.905 van BankGiro Loterij
04/02/16

Openluchtmuseum ontvangt € 707.905 van BankGiro Loterij

Vanaf eind april: canonvensters Karel de Grote, De Stijl, Kinderarbeid & Willem Drees.

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala op 3 februari 2016 in het Tropenmuseum te Amsterdam ontving het Nederlands Openluchtmuseum een bijdrage van € 500.000 plus € 207.905 uit de verkoop van ‘geoormerkte’ loten. In totaal keerde de BankGiro Loterij 62.8 miljoen euro uit aan culturele instellingen. In 2016 realiseert het Openluchtmuseum met steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij onder meer de presentaties van de canonvensters Karel de Grote, De Stijl, Willem Drees en Kinderarbeid (op het land) uit de Canon van Nederland. Vanaf de meivakantie 2016 zijn deze exposities open voor publiek.

Lees meer

Ook steun van BankGiro Loterij voor Museum Plus Bus
04/02/16

Ook steun van BankGiro Loterij voor Museum Plus Bus

Op 3 februari 2016 ontving Stichting Museum Plus Bus tijdens het feestelijke BankGiro Loterij Goed Geld Gala een prachtige bijdrage van € 500.000. Met deze bijdrage kan de Museum Plus Bus nog vele groepen kwetsbare ouderen een culturele dag uit bezorgen. Lees hier het volledige persbericht

Lees meer

Openluchtmuseum verwerft vijf AIDS Memorial Quilts
27/01/16

Openluchtmuseum verwerft vijf AIDS Memorial Quilts

Herdenken zonder taboe als onderdeel van het Nederlands erfgoed 
Op dinsdag 26 januari zijn vijf quiltblokken van de Nederlandse AIDS Memorial Quilt door Stichting NAMENproject Nederland en het Drugspastoraat Amsterdam overgedragen aan het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Het Openluchtmuseum richt zich op de geschiedenis van het alledaagse leven van gewone mensen. Een van de aandachtsgebieden is Vieren en Gedenken. De AIDS Memorial Quilts getuigen van een tijd waarin er een taboe rustte op zowel de leefstijl als de doodsoorzaak van de overledenen. Daardoor was het vaak onmogelijk om goed afscheid te nemen van de geliefde. Tegenwoordig is de ziekte steeds beter te behandelen waardoor AIDS en HIV nu minder duidelijk aanwezig is in onze samenleving. De oorspronkelijke functie van de quilts is minder urgent en de Nederlandse verzameling is erfgoed geworden. Voor het Openluchtmuseum vormen de quilts een museale aanwinst voor de collectie met objecten die te maken hebben met rouwrituelen en hun verhalen.

Lees meer